Nu esti logat pe BodyRock.ro!

Login | Nu ai cont? Inregistreaza-te!Ce trebuie sa faci cand ai o grupa deficitara?


grupe deficitareExista vorba aia care spune ca definitia nebuniei este de a face acelasi lucru in mod repetat si sa astepti rezultate diferite. Daca este sa vorbim de dezvoltarea musculara, in special a grupelor care tin sa se dezvolte mai greu, atunci expresia aceasta are mult sens.

Ce faci cand ai o grupa deficitara?

Probabil ca suntem destul de multi carora ni se intampla sa avem o grupa musculara care ramane in urma, care nu raspunde la stimuli asa cum ne-am dori. Dupa ce ne enervam putin si ne suparam pe genetic, incepem sa ne gandim la solutii. Dat fiind faptul ca solutii general valabile nu prea exista, atunci exista o singura strategie: schimba ceea ce faci. Am auzit de foarte multe ori intrebari legate de cat de des e bine sa schimbi exercitiile, rutina, pauzele sau orice altceva ar putea varia. Raspunsul la ele trebuie sa fie invariabil: schimba de cate ori simti ca ceva nu da roade. Mai exact, daca nu merge, fa-i niste retusuri, daca merge, tine-o tot asa.
Un exemplu de culturist care nu si-a schimbat rutina ani la randul (15 ani mai exact) este Ronnie Coleman. A trecut de la amator la profesionist si a obtinut si 8 titluri de Mr. Olympia cu acelasi antrenament. Care sa fi fost motivul? Pai, e simplu: faptul ca vedea in continuare rezultate si progresa asa cum isi dorea. Nu ar fi avut niciun sens sa faca modificari. Este bine sa iti monitorizezi progresul si sa fii intotdeauna constient de ceea ce organismul tau traieste. Te poti trezi la un moment dat ca bati pasul pe loc, in ceea ce priveste intreaga evolutie a corpului sau in privinta unei singure grupe. Nu este relevant cat de bine a functionat un antrenament intr-un anumit punct al vietii, se poate intampla sa nu iti mai ofere nimic dupa ceva vreme.
Un exemplu de fizic puternic dar slab dezvoltat pe o anumita grupa este cel al lui Jose Raymond, concurent la Mr. Olympia 202. Grupa lui deficitara este pieptul, in ciuda greutatilor uriase pe care le foloseste la antrenament. Umerii si tricepsul sunt niste grupe enorme si din aceasta cauza este posibil ca acestea sa fure din stimularea pieptului. Din acest motiv, antrenamentul lui avea nevoie de niste revigorare.

Un model de antrenament pentru piept:

  • pec-deck (pentru pre-epuizarea pieptului) - 2 seturi* 21 repetari (7 repetari in treimea finala a cursei, 7 pe partea de mijloc, 7 pe partea de inceput) + 2 seturi normale
  • impins cu gantere din inclinat - 4 seturi, in partea de jos palmenel se privesc (similar impinsului in stil Arnold)
  • impins declinat la aparat - 3 seturi normal, un set de 25-30 de repetari cu greutati descrescatoare, iar pe final, cu cea mai mica greutate, un set de executie cat se poate de rapida pentru a simti cum arde pieptul
  • superseturi de flutari la cablu incrucisat si flotari la paralele - 3 superseturi, schimband inaltimea scripetelui, de sus, catre zona mediana si jos
  • flotari la paralele pana la epuizare

Acest antrenament poate functiona la cineva si poate sa nu fie eficient pentru o alta persoana. Cand vine vorba de antrenamente, eficienta acestora nu are cum sa fie generalizata. Poti incerca noi exercitii pentru a vedea ce efecte au asupra ta. Mie asa imi place, sa aduc schimbari in mod constant cand simt nevoia. Uneori o fac si pentru a nu ma plictisi, dar in principiu, revin cu o noua expresie: nu repara ceva daca nu e stricat!
Partenerii nostri: Culturism.ro | Fitbody.ro | Celulita.ro | Caderea Parului.ro | Crestere Inaltime.ro

BodyRock.ro este un produs HTD Publishing