Nu esti logat pe BodyRock.ro!

Login | Nu ai cont? Inregistreaza-te!Cauzele accidentarii in timpul antrenamentelor de culturism


Accidentarea este un risc care poate aparea oricand chiar si pentru culturistii cu experienta si foarte precauti. Nu este usor sa impingi un fier greu si dur, dar cum altfel poti obliga organismul sa se dezvolte?

Accidentarea poate insemna pentru un culturist sfarsitul carierei lui. Numai daca esti atent la felul cum raspunde organismul tau la diversele solicitari si faci ajustari in functie de ceea ce observi poti evita acest risc de accidentare. Cele mai comune accidente, care sunt severe indeajunsincat sa il sileasca pe sportiv sa nu se mai poata antrena, sunt inflamatiile tendoanelor:

  • ale umarului (muschii rotatori)
  • ale cotului (mai ales tricepsul)
  • accidentareale genunchiului (rotula)

Acestea sunt rezultatul exagerarii unor miscari si este mult mai probabil sa se produca atunci cand forma este incorecta si greutatea prea mare.

Iata cele mai des intalnite cauze de accidentare, de care ar trebui sa te feresti cu sfintenie:

1. Neatentia duce la accidentare

Daca te gandesti in alta parte, nu poti sa te concentrezi asupra exercitiilor, iti este distrasa atentia sau, pur si simplnu, nu ai chef sa te antrenezi ai toate sansele sa te accidentezi. Ia exemplu de la camionii de culturism in ceea ce priveste concentrarea cu care muncesc. Atletii isi formeaza cu timpul o rutina care ii afce sa se concentreze mult mai bine asupra activitatii pe care o deruleaza. Mai multa concentrare este echivalenta cu multa greutate pe bara. Mai multa greutate pe bara inseamna mai multa dezvoltare a masei musculare. Greutatea mare poate duce si la accidentare, daca nu stii sa o manuiesti cum trebuie. Solutia este sa te antrenezi inteligent.

2. Antrenamente prea dese cauzeaza accidentarea

Oare exista vreo legatura intre supraantrenare si accidentare? Supraantrenarea are un efect negativ asupra energiei corpului si asupra starii de sanatate in general. Ea are rolul de a stopa progresul. Cresterea nu poate avea loc daca te supraantrenezi. De asemenea, supraantrenamentul afecteaza capacitatea de recuperare a sistemului muscular si a sistemului nervos - ATP-ul (adenozintrifosfat, un compus energetic din celule) si rezervele de glicogen, suferind o depletie imensa atunci cand organismul se afla printr-o perioada de „furtuna” metabolica. Acest cadru de slabiciune este foarte favorabil pentru accidentare, mai ales daca practicantii vor sa ridice greutati mari. Ideal ar fi ca antrenamentele sa nu fie mai lungi de o ora si nu mai dese de trei-patru ori pe saptamana.

3. Lipsa ajutorului din partea partenerului e o cauza a accidentarii

Odata cu un antrenament mai avansat apare nevoia si unui ajutor care sa fie prezent la unele exercitii precum genuflexiunile si impins pentru pectorali. Atunci cand se lucreaza tare, din cand in cand se mai rateaza cate o repetare. Acest lucru nu ar avea nimic rau, dar este un semn ca incepi sa exagerezi. Cu toate acestea, atunci cand tragi atat de tare, este necesar sa fii ajutat un partener capabil, competent. Un ajutor perfect este cel care intervine atunci cand cel ce se antreneaza se afla la un pas de a ceda fizic. Partenerul de antrenament este acolo pentru a-ti oferi acel mic impuls care sa te ajute sa faci ultima repetare, pe care ai fi ratat-o in mod normal fara ajutorul si sprijinul lui.

4. Reptarile fortate intentionat pot cauza accidentari

Este adevarat, sportivul se poate antrena deasupra limitei normale prin repetarile trisate si cele fortate. Daca acesta a reusit sa treaca de punctul de epuizare, muschiul lui este fortat cu adevarat sa creasca. In momentul in care sunt realizate gresit, repetarile fortate si cele trisate pot scoate practicantul din ritm. Greutatea devine dintr-o data mult prea mare si atunci apare nevoia de interventia partenerului de antrenament. Aceasta tactica pare eficace, totusi a trisa, prin definitie, este periculos. Atunci cand te folosesti de un suplimentar pentru a creste in mod nenatural viteza repetarii, si ti se permite sa folosesti mai multa greutate decat daca ai lucra in mod normal folosindu-te de tehnica obisnuita, te expui unui risc foarte mare de accidentare. Este bine sate ancorezi dee trisare cat mai putin cu putinta daac vrei sa eviti accindentarea. Daca totusi vrei sa risti, fii macar sigur ca partenerul tau de antrenament este pe acceasi lungime de unda cu tine.

5. Greutatea mare a ganterei/halterei duce la accidentare

Putem spune ca este prea multa greutate ce poate genera un accident atunci cand:

  • nu poti controla greutatea atunci cand o cobori;
  • nu poti mentine miscareain limitele fiziologice biomecanice;
  • trebuie sa te rasucesti, sa te arcuiesti sau sa faci orice alta miscare nefireasca pentru a ridica greutatea.

In acel moment orice gantera/ haltera isi poate face drumul spre podea iar tu stai fix in drumul ei si te poate rani.

6. Fara stretching (intinderi)

Stretchingul este o metoda aparte de incalzire care ajuta la relaxarea si alungirea muschiului inainte dar si dupa antrenamentul cu greutati. In urma stretchingului muschiul se incalzeste, se dilata si se tensioneaza. De aceea el este supus unui risc mare de a suferi o accidentare. Mai mult, stretchingul, efectuat intre seturi, duce la cresterea masei musculare prin accelerarea circulatiei sangelui si prin ameliorarea elasticitatii fasciei ce se afla in jurul muschiul. Stretchingul la finalul antrenamentului reduce riscul de a avea febra musculara a doua zi.

7. Lipsa incalzirii sau o incalzire incorecta favorizeaza accidentarea

Incalzirea reprezinta partea de inceput a fiecarui antrenament si este de obicei alcatuita din exercitii cu multe repetari, de intensitate joasa si realizate in ritm rapid, folosite pentru a creste fluxul sanguin in muschi. Aceasta miscare contribuie la cresterea temperaturii grupelor musculare implicate. Un muschi prin care circula o cantitate mai mare de sange este mult mai elastic si mai extensibil decat unul rece. Daca executi activitati fizice precum mersul pe bicicleta , joggingul,inotul, urcatul pe scari sau repetarile cu greutate putina, vei putea sa te incalzesti foarte eficient. Inaintea strechingului este recomandat sa faceti 5-10 minute de incalzire. Daca iti place sau alegi sa executi repetari cu putina greutate, incearca sa faci 25 de repetari rapide dar fara pauza intre exercitii. Timp de executie a acestora nu ar trebui sa iti ia mai mult de 5 minute.

8. Repetarile negative sunt responsabile pentru accidentare

Una dintre metodele foarte periculoare dar foarte eficiente in stimularea cresterii masei musculare sunt repetarile accentrice. Ceea ce le face atat de riscante este ca greutatea pe care o manuiesti la repetarile negative este poate cea mai mare in cadrul intregului antrenament. Trebuie sa ridicam doar cat suntem capabili sa miscam concentric, dar in antrenamentele negative folosim mult mai multa greutate. Cei mai multi culturisti pot controla aproape 130% din maximul miscarii concentrice in faza eccentrica a exercitiului.

Daca cineva care foloseste 100 kg la impins de la piept, o sa poata sa lucreze cu 130 kg prin repetari negative. Avand in vedere ca greutatile sunt mari este nevoie ca si partenerul de langa sa fie experimentat. De asemenea, ajutorul trebuie sa fie extrem de atent ca in cazul in care miscarea iti scapa de sub control el sa fie acolo si sa ridice imediat haltera.

9. Alimentatia saraca contribuie la accidentare

Lipsa hranei sau o alimentatie proasta poate duce si ea la accidentare. Este bine sa te feresti de anrenamentele grele atunci cand ai o stare de slabiciune sau esti supus un regim sever si restrictiv. Reptarile grele ar trebui sa fie pastrate si executate abia in perioadele in acre nu mai esti la regimul drastic. Cu toate ca dieta inseamna utilizarea de greutati mici, asta nu te obliga sa lucrezi la intensitate ridicata!

10. Tehnica incorecta e un factor al accidentarii in timpul antrenamentului

Cea mai des intalnita cauza a accidentarilor este tehnica proasta a exercitiilor. Tehnica incorecta poate intinde, comprima sau rupe un muschi sau, mai rau, poate determina sfasierea tesutul conjunctiv. Daca ai scapat de sub control o gantera si se duce pe o cale gresita ai incurcat-o. Fiecare organism uman in parte are unele proprietati biomecanice foarte bine puse la punct. Membrele superioare si cele inferioare se pot misca doar in anumite directii, cu atat mai mult atunci cand sunt supuse unei greutati. Stapanirea tehnicii perfecte a exercitiilor ce consta in forma initiala mentinuta, nu rasuciri, nu inclinari, nu contorsionari, vei putea scapa de accidentari.Nu te zgarci la o parte din greutate daca nu poti realiza miscarile corect. Va veni si momentul in care vei putea sa o ridici si fara un effort iesit din comun care sa iti aduca atatea lucruri in pierdere.

Cum poate fi tratata o accidentare?

Daca totusi se intampla sa te accidentezi este bine sa stii ca accidentarile pot fi tratate cu un tratament scurt cu antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, naproxen - prescrise de medic), impreuna sau nu cu fizioterapie, si evitarea tuturor miscarilor care pot genera durere in acea zona accidentata.Amanarea prezentarii la un medic sportiv nu trebuie amanata. Vizita la medic nu trebuie sa aiba loc doar daca durerea/ tumefactia provocata de un exercitiu este resimtita mai multa vreme.
Partenerii nostri: Culturism.ro | Fitbody.ro | Celulita.ro | Caderea Parului.ro | Crestere Inaltime.ro

BodyRock.ro este un produs HTD Publishing