Nu esti logat pe BodyRock.ro!

Login | Nu ai cont? Inregistreaza-te!Care este rolul insulinei in dezvoltarea masei musculare?


insulinaDe ce odata cu trecerea timpului si imbatranirea ne scade si masa musculara? bineinteles ca multi ar putea spune ca din cauza lipsei de efort fizic. Principiul in baza caruia muschii functioneaza este:"foloseste-i ca sa nu-i pierzi", cam la fel trebuie sa faci si cu organele si tesuturile corpului. Exercitiul fizic stimuleaza musculatura, iar daca aceste lipseste conexiunea dintre creieri si sistemul muscular scade, iar asta va conduce la atrofiere masei musculare si la micsorarea acesteia.

Ce efecte are insulina in organism?

Scaderea muschilor afecteaza in principal fibrele musculare de tipul 2, cele de forta si putere, si balanta dintre fibrele de tip 1, cele slabe ca forta, de anduranta, si cele de tipul 2. Cu varsta, fibrele de tipul 1 vor fi dominante si asa se explica slabiciunea asociata cu procesul de imbatranire. Pe langa faptul ca scade sau lipseste activitatea fizica, care punea accent pe fibrele de tip 2, in special pe exercitiile de forta, mai exact antrenamentul cu greutati, un alt factor important al pierderii muschilor, datorita imbatranirii, este scaderea graduala in secretia si sinteza hormonilor anabolici, incluzand aici testosteronul, hormonul de crestere si insulina. Intre hormonii anabolici si exercitiile fizice exista o legatura destul de importanta, dat fiind faptul ca sportul regulat conduce la mentinerea unui anumit nivel hormonal, odata cu avansarea in varsta. Compozitia corporala se schimba in mod dramatic in urma unor deficiente clinice a unor hormoni anabolici. Din aceasta cauza sunt si atat de promovate terapiile cu hormoni de crestere, cele care pot trata cat de cat sindroamele batranetii. Suplimentarea cu hormon de crestere (GH) la cei batrani, care au lipsa de acest hormon, a aratat rezultate chiar spectaculoase prin imbunatatirea semnificativa a pielii si a procentului de grasime total din corp. Testosteronul este chiar mai important cand vine vorba de cresterea si mentinerea masei musculare cu trecerea anilor. Numai datorita unui anumit nivel de testosteron poti creste in masa musculara. Nivelul de testosteron incepe sa scada pe la 40 de ani, la fel si hormonul de crestere, si implicit, si masa musculara.

Din punct de vedere medical, singura metoda acceptata de terapie cu insulina este cea a tratamentului pentru diabet de tip 1. Pancreasul bolnavilor nu sintetizeaza insulina si de aceea ei au nevoie de injectii cu insulina. Diabetul de tip 1 este mai comun si mai usor de tratat, chiar si cu medicamentatie orala, exercitii si dieta, insa uneori pentru controlul glucozei din sange sunt necesare injectiile cu insulina.

Multi sportivi au inceput sa foloseasca insulina in mai multe scopuri. Unul dintre ele ar fi faptul ca declanseaza absorbtia de amino acizi in muschi pentru folosirea lor in sinteza proteinei. Insulina activeaza enzimele care transforma carbohidratii in glicogen, lucru care va ajuta la recuperarea musculara de dupa antrenament.

Este insulina un hormon anabolic? Ajuta la absorbtia amino acizilor?

Pot spune ca este cu siguranta daca vrei sa te ingrasi. Insulina este numita si hormon al stocarii, pentru ca ea conduce la depozitarea energiei sub forma de grasime si glicogen. Relatia insulinei cu muschii difera de la un caz la altul. daca avem o cantitate mare de amino acizi in muschi, atunci insulina conduce la absorbtia lor, ceea ce ajuta sinteza proteinelor, lucru care are puternic efect anabolic. Daca nu avem o cantitate mare de amino acizi in sange, atunci rolul pe care il joava insulina este de anticatabolic, prevenind pierderea de masa musculara. Efectul anabolic al insulinei a fost remarcat in principal in combinatia sa cu hormon de crestere si testosteron. Din acest motiv, culturistii profesionisti folosesc acest mix cel mai adesea.

Studiile au aratat ca odata cu trecerea anilor creste si rezistenta la insulina. Din aceasta cauza se explica si scaderea masei musculare la batrani. S-a dovedit ca exercitiile aerobice pot reface raspunsul anabolic la insulina. De asemenea, unor varstnici li s-a administrat dupa masa insulina mai multa decat cea produsa de corpul lor, iar rezultatul a fost imbunatatirea sintezei proteinei si alte efecte anabolice. Insulina a dilatat vasele de sange, iar din acest motiv amino acizii au putut fi transportati mai eficient.

Care este legatura insulina-masa musculara?

Distrugerea endoteliumului din vasele de sange este cauza rezistentei la insulina. Faptul ca acesta este distrus determina ca dilatarea vaselor sa fie scazuta si din acest motiv sangele nu mai este la fel de eficient distribuit in organism, implicit in muschi. Starea endoteliumului nu mai conteaza in momentul administrarii insulinei, aceasta reuseste sa dilate suficient vasele de sange pentru ca nutrientii sa poata circula.

Factorul principal care e la baza dilatarii vaselor de sange este oxidul nitric, care este sintetizat din aminoacidul L-arginina. Multe suplimente nutritive care se credeau a fi vasodilatatoare au ca principal ingredient o forma de arginina. Doza de arginina la majoritatea de astfel de produse se situeaza intre 4 si 5 g deoarece mai mult de 9 g provoaca greata. Multe persoane care au luat suplimente cu oxid nitric declara ca au simtit o pompare notabila a muschiului. Explicatia este ca in general aceste suplimente contin si carbohidrati simpli in componentam ceea ce declanseaza rapid secretia de insulina. Deci senzatia de pompare nu este data de arginina, ci de insulina.

Prin urmare, pentru efectul de crestere a insulinei este indicat sa luam un supliment dupa antrenament care sa contina amino acizi si carbohidrati simpli.
Partenerii nostri: Culturism.ro | Fitbody.ro | Celulita.ro | Caderea Parului.ro | Crestere Inaltime.ro

BodyRock.ro este un produs HTD Publishing